-

Link-uri utile

Meteo

Exchange

Prezentare

   Comuna noastra este situata in judetul Iasi, intre orasele Pascani si Roman, in regiunea  de lunca a raului Siret, care o strabate de la nord la sud pe o distanta de 10 km.

-
 

  Satul Halaucesti, spre deosebire de multe late localitati cu populatie catolica, ce apartineau manastirilor, a fost proprietatea unor familii boieresti de la prima atestare documentara si pana la reforma agrara din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. In aceste conditii, istoria satului este strans legata de stapanul mosiei. Cei mai multi dintre ei au fost foarte bogati, ocupand funtii importante in aparatul de stat. Printre acestia putem enumera: Sandru, membru al Sfatului Domnesc al lui Alexandru cel Bun, marele logofat Dumitrasco Stefan, tatal domnului Moldovei, Gheorghe Stefa, paharnicul Constantin Strurza, logofatul Mihail Strurza si multi altii. O caracteristica a acestui sat este data de complexitatea etnica si confesionala.

  In decursul  timpului, s-au asezat langa romanii ortodocsi si catolici din tarile din jur oameni veniti in cautare de lucru si conditii mai bune de trai. Citind numele din statisiticile oficiale, se observa, cu destula usurinta, etnia si zonele din care vin. Cei mai multi sunt "ungureni", adica veniti din zona Transilvaniei. Nu lipsesc secuii, lipovenii, rusii, mazurii, germanii, grecii si evreii. Cei 6000 de locuitori sunt etnici romani(100%)si, din punct de vedere confesional, 90% sunt romano-catolici iar 10%sunt ortodocsi.

  Pe teritoriul comunei se afla doua sate:

  • Halaucesti;
  • Luncasi; 

Comuna se intinde pe 4751 ha  avand o populatie de 6700 locuitori. Numarul gospodariilor este de 2253, al locuintelor de2150.

-
 

 Pe raza comunei isi desfasoara activitatea 2 scoli, 1 liceu, 3  gradinite.

Activitati specifice zonei: agricultură, Industrie uşoară, prestări servicii către populaţie, comerţ, reparaţii auto. Prima atestare documentara a satului Halaucesti este din 24 aprilie 1520.

 

 

Sondaj

Aveti incredere in primarul ales de dvs?
 
Comuna Halaucesti este una dintre comunele judetului in care,, se vad'' fondurile europene?
 

De ultima ora...

2009 Copyright Primaria Halaucesti | Designed by Smart Web Design